16 Ocak 2016 Cumartesi

PowerPoint Sunum Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler



Yazının Büyüklüğü:
   Eğer sunumunuzda yazının boyutunu çok küçük yaparsanız yazınız okunmaz, çok büyük yaparsanız çok fazla içerik yerleştiremez ve konunuzla ilgili metnin paragraflarını bölmek zorunda kalırsınız. Böylelikle sunumunuz için kaliteli bir görüntü olmaz. Bu nedenle yazılarımızı 20-30 punto büyüklüğünde ayarlamak daha mantıklıdır.
Başlıklar:
   Başlıkları ise 30 puntonun üstünde yapmalıyız ki rahatlıkla görülebilsin. Son olarak yazımıza bilgisayardan 2 metre uzaklıkta bakarak yazı büyüklüğünün ne durumda olduğunu ölçebiliriz.
Tutarlılık:
   Yazımızda dikkat çekmesi için kullandığımız işaretler her slaytta tek bir tane olarak ayarlamalıyız. Yani bir kelimeyi ok işareti gösterdiysek aynı slaytta başka bir kelimeyi ok işareti veya başka işaret kullanarak göstermemeliyiz. Ayrıca yazımızda her slaytta ya da tek slaytta rengarenk yazılar olmamalı. Genel başlığa bir renk, alt başlıklara bir renk, içeriğe de bir renk olacak şekilde bütün slaytları 3 yazı rengi ile yapmalıyız. Bu yazı renkleri bütün slaytta aynı olmalı. Yani bir slaytta yazı rengini yeşil diğer slaytta mavi yapmamız tutarsız olur. Ayrıca her slaytta arka plan rengini değiştirmemeliyiz. İlk slayt arka plan rengi ne ise son slattaki de o olmalı.
Açıklık:
   Yazının okunmasının kolay olması gerekmektedir. Bu nedenle de hep büyük öncelikle üst taraftan bakarak algılıyor. Böyle bir algılama sistemimiz varken yazıları büyük harfle yazmak algılamamızı zorlaştırır. Başlıkların bile ilk harflerini büyük diğerlerini küçük yapmamız daha doğru olacaktır. Yalnız bu kural slaytın ilk kapak sayfasına yazılan açılış başlığı için geçerli değildir.
   Yazı tipini, slaytı sade açık anlaşılır ve kaliteli şekilde yapmak için sans serif (ZZZZZ) yazı tiplerini kullanmalıyız. Serif (ZZZZZZ) yazı tiplerini kesinlikle kullanmamalıyız. Afiş ya da gazete yazıları dışında sade yazı tipleri kullanmalıyız. İtalik yazı tipi ile yazmamalıyız. Dikkat çekilecek yerlere kesinlikle alt çizgi koymamalıyız. Dikkat çekilecek yerlerin yazı boyutunu büyütmemeli, sadece kalın yapmalıyız. Karışıklığı ve sıkıcılığı önlemek için paragraf başlarında boşluk bırakmalı ve maddeler, madde işaretleri ya da numaralar kullanmalıyız.
Renk:
   Slaytta zıt renkler kullanmalıyız ki algılaması daha kolay olsun. Genelde arka plan açık renk, yazılar da koyu renk yapılır. Bu yanlış bir uygulamadır. İnsan gözü koyu renk üstüne açık renk yazıları daha kolay okur. Bu nedenle arka planı koyu renkler, yazı renginde ise açık renkler tercih etmeliyiz.
Ardışıklık:
Bir slaytta birden çok animasyon veya gösteri olmamalıdır. Örneğin siz yazınıza bir giriş ve birde çıkış gösterisi eklememelisiniz. Tek bir giriş olması yeterlidir. Ayrıca bütün slayttaki yazılar, resimler, videolar vb. içerikler tek bir giriş şekline göre gelmelidir. Yani resim alttan içe doğru geliyorsa yazı da bu şekilde gelmelidir. Abartılı animasyonlar kullanılmamalıdır. Örneğin yazı zıplayarak giriş yapmak yerine dıştan içe doğru giriş yapmalıdır.
Sadelik:
Bir sunumun sade, açık, anlaşılır olması çok önemlidir. Bu nedenle içeriğe uygun kelimeler kullanılmalı, belirli bir disiplin içerisinde yazılar yazılmalı, argo, küfür vb. gibi kelimeler kullanılmamalı, yazım ve noktalama hataları giderilmeli, sunumu hazırladıktan sonra içerik baştan okunmalı ve kontrol edilmelidir. Yazılar 6x7 kuralına göre yazılmalı. Yani her satırda yediden fazla kelime kullanılmamalı ve bir slaytta altıdan fazla satır bulunmamalıdır. Çünkü çok uzun cümleler insanların sıkılmasına neden olur. Uzun satırlar ise yazının okunma arzusunu yok eder ve insanlar uzun satırları okumaya üşenirler.
   Her slayta geçiş konulmalı çünkü insanlar sunum sırasında odak noktası sizde değilse diğer sayfaya geçtiğinizi fark etmeyebilirler. Bu nedenle geçiş konulmalıdır. Yalnız geçişler tek tip ve standart olmalı ayrıca abartılı geçişler kullanılmamalıdır. Yani cam kırıkları yerine süpür veya böl geçişini kullanabiliriz.
   İçeriğe uygun olmayan, dikkat çekmek için hiçbir resim video vb. materyaller kullanmamalıyız. İçerikle uyumlu, konuyu daha iyi kavramak ve insanların ilgisinin içerik dışında başka yerlere kaymaması için resimler, videolar vb. materyaller kullanmalıyız. Resimleri sol tarafa yerleştirmeliyiz. Genelde sağ tarafa yerleştirilir ama bu yanlıştır çünkü insan önce sol taraftan algılamaya başlar. Eğer resimleri sola koyarsak resimler insan beyninde daha kalıcı olur ve önce resmi algılayıp sonra yazıları okur. Bu durum konuyu kavramayı kolaylaştırır. Bu nedenle resimler sol, yazılar sağ tarafa konulmalıdır.
   Önemli noktalardan biri de ses efekti, arka plan müziği gibi içerikler kullanmamalıyız. Çünkü insanların ilgisini dağıtır, konuyu kavramayı zorlaştırır ve belki de insanların uykusunu getirir. Düşünsenize önemli bir metni okumaya çalışırken müzik çaldığını. Bu şekilde okuduğumuzu sağlıklı bir şekilde kavrayamayız.  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder